Geld lenen
Heb je iets gevonden op onze website waarvoor je geld wilt lenen? Hieronder tref je een aantal financiële bedrijven die je mogelijk daarbij kunnen helpen.
Of je nu geld nodig hebt voor de aankoop van een auto, een superluxe televisie, de woninginrichting of een bedrijfspand of woonhuis; het aangaan van een lening is geen activiteit die je even op een zonnige maandagmorgen regelt. Het lenen van geld is iets waar je heel goed over na moet denken. Daarom zetten we een paar tips voor je op een rijtje.
Stap 1: Is lenen echt wel nodig?
Geld lenen kost je geld. Denk daarom eerst goed na of het doel de ( geleende) middelen heiligt. Het is altijd goedkoper om eerst het benodigde bedrag bijeen te sparen. Maar dan moet je natuurlijk ook langer wachten voor je de aankoop kunt doen. Het geld lenen kan dus een oplossing zijn om binnen afzienbare tijd een aankoop te bekostigen. Maar hoe hoger het geleende bedrag is, hoe langer je vast zit aan de aflossing. En vergeet niet dat geld lenen ook extra geld kost. Daarnaast is het belangrijk dat het object waarvoor je de lening aangaat minstens even lang meegaat als de aflossingsduur van de lening. Het is frustrerend als je nog steeds aan het aflossen bent voor een product dat je niet meer hebt.
Stap 2: Welk krediet past bij mij?
Elk financieel product heeft zijn eigen voor- en nadelen. Er zijn diverse kredietvormen waaruit je kunt kiezen. Maar welke vorm sluit nu het beste aan bij jouw situatie en inkomen? Is dat een persoonlijke lening of toch liever een doorlopend krediet? Of ben je op zoek naar een passende hypotheek? Informatie over de diverse financiële producten zijn te vinden op deze site.
Stap 3: Met welke kredietverstrekker ga ik in zee?
Er zijn diverse banken en kredietverstrekkers die jou aan een lening kunnen helpen. Maar welke kredietgever biedt jou de lening aan die het beste aansluit op jouw wensen en situatie? Ga niet alleen af op je gevoel, maar vraag zoveel mogelijk offertes aan bij verschillende aanbieders en vergeet ook je eigen bank niet. Vergelijk kritisch alle informatie en offertes en let daarbij ook op de ‘kleine lettertjes’. Kies dan pas de beste uit en sluit daar je lening af.
Stap 4: Netjes afbetalen
Als de lening is afgesloten, is het natuurlijk belangrijk dat jij je houdt aan de afgesproken afbetalingstermijnen. Elke lening die je bij een kredietverstrekker of bank aangaat, wordt geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie, BKR. Om een BKR notering te voorkomen moet je dus elke maand netjes de rente en aflossing betalen.
Er bestaan verschillende soorten leningen:
1. Hypotheek: het geld dat je leent voor de aankoop van onroerend goed, met dat onroerend goed als onderpand. Met andere woorden: je leent geld om een huis of een bedrijfspand te kopen. Als je de rente en aflossing niet betaalt, heeft de geldverstrekker het recht om het betreffende huis/bedrijfspand te verkopen om zo zijn geld terug te krijgen.
2. Effectenkrediet: Een lening tegen onderpand van effecten. Afhankelijk van de kredietverstrekker, kun je 50 tot 80 % van de waarde van je effecten als krediet krijgen. Nadeel is dat de waarde van het onderpand koersafhankelijk is. Als de koersen dalen, is het onderpand automatisch minder waard en kan de bank je verzoeken om het onderpand aan te vullen.
3. Persoonlijke lening: Een lening om andere zaken dan een woning of ander onroerend goed aan te schaffen. Hierbij ontbreekt een onderpand waardoor het risico van de kredietverstrekker groter is. Daarom is de rente over een persoonlijke lening hoger dan de hypotheekrente. Omdat je bij het aangaan van de lening de garantie krijgt dat de rente vast blijft staan gedurende de hele leningstermijn, is de rente ook hoger dan bij een doorlopend krediet.
4. Doorlopend krediet: Hierbij ligt het bedrag niet vast, er wordt naar behoefte geld opgenomen en afgelost. Over de hoogte van het geleende bedrag wordt de te betalen rente berekend.
5. Achtergestelde lening: Een lening, vooral door bedrijven wordt aangegaan. Het bedrag van deze lening wordt pas terugbetaald nadat andere schuldeisers (inclusief overige leningen) uitbetaald zijn. De bank of kredietverstrekker neemt bij afsluiting van een achtergestelde lening een verhoogd risico. Daarom is de rente dus ook hoger.
6. Overbruggingskrediet: Bij een overbruggingskrediet leen je tijdelijk een bedrag dat vrij zal komen uit de verkoop van je eigen woning. Zodoende hoef je bij aankoop van een andere woning niet eerst te wachten tot je eigen woning is verkocht en betaald.